HOME ABOUT PRODUK HARGA DAFTAR CONTACT

Resipi Donut Gebu

DONUT GEBU ALA AULIA

Harini first time try buat homemade donut. Even nak kena prepare materials untuk next semester, Madam cari masa jugak untuk buat donut ni sebab bila lagi ada masa camni kan?? After all nak bagi suami anak-anak makan jugak, tak rugi pun 😂 Sedap tak sedap belakang cerita, inshaAllah sedap 😁
Ok, resipi donut ni simple je inspired by my bestfriend a.k.a. sifu di dapur Sabya Ismail 😘 Thanks Sabya!

🍩 1/2kg tepung gandum
🍩 1/2 paket yis
🍩 1 sudu besar ovalette (kalau takde, boleh ganti dengan lagi sebiji telur kuning)
🍩 1 biji telur kuning
🍩 1 sudu besar gula
🍩 1 sudu besar planta
🍩 Secubit garam
🍩 Secawan air suam (boleh tambah kemudian kalau doh masih keras)

🍩 Larutkan air suam, gula dan yis. Biarkan seketika. Kemudian, dalam bekas lain gaul tepung gandum, planta, garam, ovalette dan kuning telur. Lepas tu baru tuang larutan yis tadi dan uli sampai doh tak melekat ya.

🍩 Untuk outcome yang lebih gebu, biarkan lagi 30 minit then baru tekap dengan cawan (ni kes takde acuan ye 🤣) Untuk buat lubang donut kat tengah tu Madam pakai penutup botol air mineral jurss 😅
🍩 Untuk elak doh dari melekat kat pinggan tu tabur je tepung ok gais. Tips yang suami Madam selaku penguli tepung bagi tadi kalau nak lagi gebu gebas ala peha Aulia, lepas tekap tu biarkan sekejap kasi lagi kembang pastu baru goreng guna api yang kecil.
Okay, sekian saja laporan masakan untuk harini 😀

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI